Fixshop logo
0
0 Ft
Megosztás

Hogyan törődjünk a kávégéppel?

„A kávé legyen forró, mint a pokol; fekte, mint az ördög; tiszta, mint az angyal; édes, mint a szerelem“ – Talleyrand, francia filozófus

Hogyan törődjünk a kávégéppel?

A 18. század Párizsában a kávézók a társasági élet kiemelt helyszínéül szolgáltak. A kávé mellett a vendég alkoholt és dohányt is fogyaszthattak, így a kávézók szépen lassan énekes-táncos klubokká váltak. A kávé, dohány, alkohol és ének szépen lassan a politikai ellenzékkel vált egyé, így nem csoda, hogy a kávézókat állami felügyelet alá vonták és az éneklést is betiltották.

Robert L. Herbert,

művészettörténész

 

A modern tudomány örömmel kutatja a kávézás emberre gyakorolt hatásait. Például kimutatták, hogy egy egészséges felnőtt akár 25 csésze kávét is megihat anélkül, hogy ártson az egészségének. Az ilyen nagy mennyiségű kávé elkészítéséhez nem árt, ha megfelelő kávéfőzővel rendelkezünk. Mindenki más eszközt részesít előnyben: valaki a kotyogós, más az automata kávéfőzőre esküszik, sokan pedig bizonyos márkákat részesítenek előnyben, mint a DeLongi, Bosch, Miele, stb. Ami viszont ezekben a gépekben közös, hogy „törődést igényelnek” és foglalkozni kell velük. De mégis mire gondolunk?

 

Az automata kávéfőzők általános karbantartása

Ahhoz, hogy egy kávéfőző tökéletesen működjön, a rendszeres, akár mindennapos karbantartás elengedhetetlen. Talán kicsit túlzásnak tűnik, de a tökéletes, folyamatos és hosszantartó ízélmény kedvéért a megfelelő tisztítás és törődés megkerülhetetlen.

 

 

Mindennapi törődés

Első és legfontosabb a friss víz. A vizet minden nap cserélni kell. Ezzel nemcsak a megposhadást kerüljük el, hanem a vízkőképződést is lassítjuk. Ha a kávéfőző rendelkezik egyéb tárolóval (pl. zacc vagy kapszula), akkor a tárolót is érdemes minden nap üríteni és alaposan kimosni. Ezzel elejét vehetjük a kellemetlen szagoknak. Ha a kávéfőző egyes elemei, tartozékai tejjel is érintkeznek, akkor fokozott figyelmet kell szentelni az eszközök tisztításának. Érdemes erre az esetre kifejlesztett tisztítószereket használni, mert bizony a savanyú tej szaga elég kellemetlen.

Összefoglalva, mi a napi teendő?

  • vízcsere
  • hulladék eltávolítása és tárolók kitisztítása
  • tejjel érintkező részek alapos kitisztítása

 

 

Heti egy gőzkartisztítás

A legegyszerűbb, ha kitűzünk egy napot, amikor elvégezzük a karbantartást. Legyen szó szerda reggelről vagy szombat estéről, a lényeg, hogy a munkát rendszeresen, heti egy alkalommal elvégezzük. A kávéfőzők többségénél a gőzkar tisztítása meglehetősen gyorsan megy: csak lecsatoljuk a gépről, langyos vízzel párszor átöblítjük (kerüljük a mosószer, szappan és egyéb tisztítószer használatát), kívül-belül kiszárítjuk, a kávégépet nedves kendővel áttöröljük, majd miután megszáradt, a gőzkart is visszaszereljük.

A heti teendők:

  • gőzkar kitisztítása langyos vízzel
  • kávégép alapos áttörlése nedves kendővel

 

 

A kávégép havi tisztítás

Ideális esetben a kávégép rendelkezik tisztító programmal. Ebben az esetben csak követni kell az útmutatóban szereplő utasításokat. Ha a kávégép nincs tisztító programmal ellátva, akkor érdemes egyenesen a gyártónál érdeklődni a tisztítás menetéről. A tejtartállyal rendelkező kávégépek esetében különösen fontos a havi tisztítás, ráadásul a megfelelő tisztítószerekkel.

Mi a havi teendő kávétisztítás esetén?

  • kávégép tisztítása tisztítótablettával
  • főzőegység karbantartása megfelelő kenőanyaggal
  • tejtartály alapos kitisztítása

 

 

Ha a kávégép figyelmeztet

A kávégépek általában két feladatra figyelmeztetnek. Az egyik a vízkőeltávolítás, a másik pedig a vízszűrő vagy szűrőbetét cseréje. Ha a kávégép nem hívja fel a figyelmet ezekre a teendőkre, akkor háromhavonta érdemes őket elvégezni, az útmutatóban szereplő utasítások alapján. A vízkő eltávolításához használjunk speciális tisztítószert, míg a szűrőt egész egyszerűen cseréljük ki.

Ha a kávéfőző nem figyelmeztet, akkor mit is érdemes három havonta elvégezni?

  • eltávolítjuk a vízkövet
  • kicseréljük a vízszűrőket

 

 

Joggal merül fel a kérdés: „Tehetek még valamit a tökéletes és hosszantartó kávéélményért?”

Természetesen igen. Függetlenül a kávégép márkájától (pl. Phillips, Siemens, Beco vagy bármi más), évente legalább egyszer érdemes felkeresni egy hitelesített szervízpontot, ahol elvégzik az éves „általános” ellenőrzést és karbantartást. A FixServis is egy ilyen szervizpont. A telefonok, MacBookok, tabletek mellett már kávéfőzők szervizmunkálataival és foglalkozunk. A munka során minden alkatrészt alaposan ellenőrzünk és kitisztítunk. Akkor is érdemes minket felkeresni, ha a kávé valamiért már nem hozza a megszokott ízélményt.

 

A FixServis a következő kávéfőző márkákkal foglalkozik: DeLonghi, Bosch, Krups, Philips, Siemens, Sencor, Jura, Miele, Beko, Saeco, Lucaffé, Nivona, Philco, Tchibo, Melitta, Nespresso, Tassimo, Sage, Ariete, Gaggia, Calter, Graef, Rhonson, AEG, Whirpool, Electrolux, Makita, Lelit, Rancillo, Ascaso, Rocket Espresso, MCE, ECM, Francis, La Pavoni, La spaziale.

 

 

A kávé a 18. században jutott el Nyugat-Európába, a Közel-Keletet megjárt tengerészeken keresztül. Kezdetben még csak kikötőkben lehetett hozzájutni, de a városokban gyorsan elterjedt. Mivel a kávét veszélyes stimulánsnak tartották, a városi és királyi hivatalok figyelemmel kísérték a sorsát. Az első kávézók megnyitása társasági találkozóknak és politikai eszmecseréknek is otthont adott. 1675-ben II. Károly király betiltotta a kávéházakat, de a tilalmat pár napra rá visszavonta. Ennek ellenére a hatalom a kávézókhoz és kávéházakhoz még további 200 évig fenntartással viszonyult.

 

Robert L. Herbert,

művészettörténész

 

 

 

Megosztás

Going Green

Bolygónk védelme érdekében folyamatosan javítjuk szén-dioxid-kibocsátásunkat. Olvasson többet arról, hogyan alakítjuk át folyamatainkat a szénlábnyomunk csökkentése érdekében.

További információ